VISA EUROPE extinde programul de educatie financiara BANIIQ - 16.10.2012

  • Programul de educaţie financiară din România care se adresează tinerilor şi adulţilor continuă şi în 2013, după succesul înregistrat de prima ediţie, în care obiectivele au fost depăşite.
  • Visa Europe îşi propune să dubleze numărul beneficiarilor acestui program în a II-a ediţie, la 100.000 de persoane instruite în perioada octombrie 2012 - septembrie 2013.
  • Platforma de training www.baniIQ.ro a înregistrat peste 1,4 milioane de accesări, din partea a 43.500 de utilizatori unici, iar 10.500 de persoane au citit informaţiile postate pe Facebook.

Visa Europe, împreună cu băncile membre din România şi partenerii proiectului, anunţă extinderea programului naţional de educaţie financiară BaniIQ, ca urmare a succesului înregistrat în prima ediţie, care a depăşit aşteptările iniţiale şi a ajutat 55.000 de persoane să obţină informaţiile necesare pentru a-şi administra mai bine finanţele personale. 

Programul este derulat de Visa Europe împreună cu băncile membre din România 
şi implementat de Junior Achievement, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

"Românii devin din ce în ce mai conştienţi că au nevoie de acces la educaţie financiară pentru a face faţă mai bine cheltuielilor zilnice, pentru a înţelege şi utiliza în cunoştinţă de cauză produsele şi serviciile financiare. Acesta este unul dintre principalele motive care a stat la baza succesului iniţiativei noastre şi am decis să extindem programul. Astfel, ne fixăm un obiectiv ambiţios şi pentru a doua ediţie a programului şi vrem să transmitem informaţiile către încă 100.000 de persoane până la finele anului viitor", a declarat Cătălin Creţu, director general România, Visa Europe.

Cu privire la rezultatele obţinute de proiectul pilot al programului BaniIQ, Berna Ülman, Visa Europe Senior Vice President şi Regional General Manager, a declarat:” Rezultatele excelente obţinute de programul BaniIQ într-un timp atât de scurt demonstrează că România, alături de Turcia, au făcut paşii de care era nevoie în domeniul educaţiei financiare. În societăţile în care cetăţenii se bucură de educaţie financiară, resursele vor fi direcţionate către investiţii corecte, ceea ce va contribui la bunul mers al conomiei, iar acest lucru va asigura, la rândul său, stabilitate financiară pe termen lung. Sunt convinsă că BaniIQ în România şi I Can Manage My Money în Turcia vor juca un rol cheie în atingerea acestui obiectiv, contribuind la dezvoltarea economică.”

În perioada mai - septembrie 2012, peste 100 de profesori, pregătiţi în prealabil în cadrul unor traininguri de educaţie financiară, organizate de organizaţia non-profit Junior Achievement Romania, au ajutat la pregătirea a peste 7.000 de elevi şi studenţi, care au transmis informaţia către 21.000 de adulţi (familie, prieteni, rude). În timpul trainingurilor, profesionişti din domeniul financiar-bancar au participat şi au răspuns la întrebările cursanţilor şi a le oferi sfaturi privind problemele cu care se confruntă.

Cursurile au avut loc în liceele şi universităţile din 64 de oraşe din România, printre care Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Constanţa. Mai mult, Visa Europe a dezvoltat o platformă de e-learning pe site-ul www.baniiq.ro, prin intermediul căreia orice persoana interesată de educaţie financiară a putut accesa în mod gratuit cursurile online, într-un mod interactiv si confortabil. Până în prezent, filmele din cadrul programului de educaţie financiară au fost vizualizate de peste 13.000 de persoane pe site-ul programului sau pe YouTube. Totodată, informaţiile postate pe pagina de Facebook a programului (http://www.facebook.com/BaniIQ) au  ajuns la peste 650.000 de utilizatori. 

Per total, cursurile, training-urile online şi parteneriatele încheiate au 
făcut ca 55.000 de persoane să beneficieze de educaţie financiară ca urmare a implementării programului BaniIQ. 

"Programul de educaţie financiară se dezvoltă treptat, pe măsură ce apar noi oportunităţi. Pe parcursul primei ediţii am încheiat parteneriate noi, astfel încât tot mai multe persoane interesate să poată accesa informaţiile financiare", a adăugat Cătălin Creţu.

Astfel, Visa Europe a încheiat cu Biblionet un parteneriat derulat în perioada septembrie - decembrie 2012, ce presupune instruirea bibliotecarilor judeţeni şi locali din nouă judeţe, care ulterior organizează şi susţin cursuri pentru a transmite informaţiile financiare către comunităţile locale. Tematica cursurilor include noţiuni teoretice şi studii de caz despre planificarea financiară, organizarea bugetului personal, modalităţi de utilizare a serviciilor financiare pe internet, economisire, investiţii şi multe altele. Elevii şi studenţii pot participa gratuit la trainingurile organizate în cadrul instituţiilor partenere, iar la absolvire primesc un certificat de participare semnnat de partenerii programului.    

***
Despre Visa Europe
În Europa, sunt  460 milioane carduri Visa de debit, credit şi business. La 
sfârşitul anului încheiat în iunie 2012, cardurile Visa au fost utilizate pentru plăţi şi retrageri de numerar evaluate la 1,8 mii de miliarde EUR. 14% din cheltuielile de consum din Europa au fost făcute cu un card Visa şi aproape 80% din aceste tranzacţii au fost realizate pe carduri Visa de debit. Visa Europe este deţinută şi condusă de cele 3.700 bănci membre din Europa, care a fost încorporată în iulie 2004.  Visa Europe este independentă de corporaţia globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa. Fiind o organizaţie europeană, este capabilă să răspundă rapid la cerinţele specifice pieţei bancare europene şi clienţilor - deţinători de carduri şi comercianţi, şi să împlinească obiectivul Comisiei Europene de a crea o adevărată piaţă internă de plăţi.
Visa are cea mai mare acceptare la nivel global şi Visa/Plus este una dintre 
cele mai mari reţele de ATM-uri din lume care furnizează numerar în monedele naţionale a peste 200 de ţări.  Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi www.visaeurope.com