Cursuri de educatie financiara sustinute de bibliotecarii publici din Romania - 12.09.2012

Programul de educatie financiara BaniIQ initiat de Visa Europe impreuna cu bancile membre din Romania va ajunge in comunitati locale prin bibliotecile publice incluse in programul Biblionet, in Romania. Printr-un proiect pilot in care s-au inscris 9 biblioteci judetene, informatia financiara devine mai accesibila comunitatilor locale.
 
Programul Biblionet in Romania anunta implementarea proiectului de educatie financiara BaniIQ in cadrul bibliotecilor publice din tara, incepand cu luna septembrie 2012.

Bibliotecarii judeteni din noua judete, Botosani, Buzau, Cluj, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Mures, Salaj si Valcea, participa in prezent la un curs de formare de formatori (TOT) sustinut de catre organizatia Junior Achievement Romania si vor instrui, la randul lor, bibliotecarii locali. In comunitatile locale, bibliotecarii vor organiza si sustine cursuri cu participare deschisa pe teme precum planificare financiara, organizarea bugetului personal, modalitati de utilizare a serviciilor financiare pe internet, economisire sau investitii.
 
Parteneriatul Visa Europe, Junior Achievement si Biblionet pentru programul BaniIQ in cadrul bibliotecilor publice locale vizeaza accesibilizarea informatiei financiare si incurajarea interesului pentru o mai buna organizare a viitorului financiar al fiecaruia. 
 
Bibliotecile redevin centre active si implicate in comunitatea lor pe masura ce ofera acces sporit la informatii relevante. Suntem fericiti sa dezvoltam un nou parteneriat care foloseste resursele bibliotecilor publice din Romania pentru a atinge comunitatile locale. Le multumim celor de la Visa Europe pentru initiativa si speram sa vedem acest proiect replicat in cat mai multe biblioteci din toata tara”, a declarat Paul-Andre Baran, director al programului Biblionet.
 
Incepand cu luna septembrie, bibliotecile judetene vor sustine la sediul lor un curs de educatie financiara pentru 7 pana la 10 bibliotecari locali din judet si vor planifica sustinerea cursurilor destinate comunitatilor locale in cadrul bibliotecilor locale implicate.
 
Calendarul proiectului pilot presupune:
  • Etapa 1: Curs de formare de formatori: septembrie 2012 pentru bibliotecarii judeteni din cele 9 judete: Botosani, Buzau, Cluj, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Mures, Salaj, Valcea.
  • Etapa II: Cursuri de instruire a bibliotecarilor locali in fiecare din cele 9 judete: perioada septembrie – noiembrie 2012.
  • Etapa III: Cursuri de educatie financiara catre comunitatile locale livrate de bibliotecile locale, cu sprijinul bibliotecilor judetene: octombrie – decembrie 2012.
 Despre proiectul Biblionet
Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari pe o durata de 5 ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice.
Programul Biblionet include pana in acest moment peste 1.500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare si echipamente aferente si peste 2.175 de bibliotecari formati si isi propune sa atinga peste 2000 de biblioteci la finalul programului.
Pentru mai multe informatii despre program accesati: www.biblionet.ro
biblionet
Ministerul Culturii si Patrimoniului National