Lansare program BaniIQ - 05.06.2012

Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania si Junior Achievement, a dat startul programul national de educatie financiara Bani IQ. Programul se deruleaza in perioada mai-septembrie 2012 si se adreseaza tinerilor din licee si universitati, precum si oricarei persoane care are nevoie de informatii pentru a-si administra mai bine finantele personale. Programul Bani IQ isi propune sa-i ajute intr-o prima etapa pe tineri sa devina responsabili din punct de vedere financiar si sa aiba o contributie pozitiva in dezvoltarea societatii, pentru ca in etapa urmatoare acestia sa transmita informatiile mai departe, catre familie, rude si prieteni.

„Initiativa noastra vine in intampinarea nevoii romanilor de a avea acces la educatie financiara, pentru a face fata mai bine cheltuielilor zilnice, pentru a intelege si utiliza in cunostinta de cauza produsele si serviciile financiare. Orice banca isi doreste sa aiba un partener educat, care sa poata intelege pe deplin de ce produs are nevoie, care sa stie cum sa faca comparatii intre produse si servicii. Nu ne dorim clienti pe care sa-i pacalim, ci clienti care sa stie cum sa foloseasca produsele bancilor. Pana la sfarsitul acestui an, vrem ca un numar de 50.000 de persoane sa aiba acces la informatiile din program”, a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe.

Tematica cursurilor include notiuni teoretice si studii de caz despre planificarea financiara, organizarea bugetului personal, modalitati de utilizare a serviciilor financiare pe internet, economisire, investitii si multe altele. Cursurile au loc in perioada 15 mai – 30 septembrie in liceele si universitatile din 64 de orase din Romania , printre care Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Constanta.

Visa Europe desfasoara programe de educatie financiara si in alte tari, un exemplu de succes fiind programul derulat in Turcia.

“Programul I Can manage My Money implementat in Turcia poate constitui un model prin prisma rezultatelor de succes si a implicarii tuturor bancilor membre Visa. Visa Turcia nu este numai un exportator de inovatii tehnologice pe alte piete ale Visa Europe, ci si un initiator de programe de responsabilitate sociala care pot constitui exemple de urmat si pentru alte tari europene. Sunt convinsa ca programul BaniIQ se va bucura de un mare succes si va juca un rol important in cresterea gradului de educatie financiara din Romania”, a declarat Berna Ulman, Senior Vice President Visa Europe.

Cursurile vor fi sustinute de peste 100 de profesori care au fost pregatiti in prealabil in cadrul unor traininguri de educatie financiara, organizate de organizatia non-profit Junior Achievement Romania. In plus, profesionisti din domeniul financiar-bancar vor fi invitati pentru a raspunde la intrebarile cursantilor si a le oferi sfaturi privind problemele cu care se confrunta.

Elevii si studentii pot participa gratuit la trainingurile organizate in cadrul institutiilor partenere, iar la absolvire vor primi un certificat de participare semnnat de partenerii programului. Totodata, tinerii vor avea ocazia sa castige premii puse in joc in cadrul unor concursuri menite sa-i incurajeze sa convinga si alte persoane sa urmeze training-urile online pe site-ul www.baniiq.ro

Mai mult, prin intermediul acestei platforme de e-learning orice persoana interesata de educatie financiara poate accesa cursurile online, intr-un mod interactiv si confortabil.